TOKLUK HİSSİNİZİ UZATACAK ATIŞTIRMALIK TARİFLERİ VE ÖNERİLERİ

Beslenme, insan var olduğundan beri yaşamın devam etmesi için en gerekli ihtiyaçlar arasındadır. Hatta belki de olmazsa olmazıdır. Beslenmenin sağlıklı gerçekleşememesi yalnızca kişiyi bireysel olarak etkilemez, bütün bir toplumu da etkiler. Sağlıksız beslenme obezite gibi sorunlara yol açabileceği gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları, bağışıklık sistemi sorunlarına da sebebiyet verebilir. 

Sağlıklı ve dengeli beslenme ile kişinin yaşam kalitesinin artırılması mümkündür. Bu konuda insanların uzmanlardan bilgi alması ve sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirilmesi de önemlidir. Çoğu zaman insanlar yalnızca abur cubur yemediklerinde zayıflayacaklarını düşünürler. Durum yalnızca bundan ibaret değildir. Vücutta dengesiz alınan her besin kiloya sebebiyet verebilir. Karbonhidrat, mineral, vitamin, protein ve yağlardan herhangi birinin fazla olması metabolizmanızın dengesini bozabilir ve bu da size kilo olarak geri dönebilir. Herhangi birinin az tüketilmesi de bu kez sağlık problemlerine yol açabilir. Bu konuda uzmanlara başvurmadan kendi kendine hastalık teşhisi koyarak önlem almaya çalışılması da son derece yanlış bir davranıştır. Her şeyden önce bilinçlendirmenin bu alanda yapılması gereklidir. İnsanlar, farklı nedenlerle tokluk hissini uzatacak atıştırmalık tarifleri ve önerileri arayışına girebilirler. Genellikle ilk neden, daha az yiyecek tüketerek tok kalmanın sağlanması sonucunda zayıflamanın kolay olmasıdır. Zayıflamak, fazla kilolarından kurtulmak isteyen herkesin giriştiği bir eylemdir. Zayıflamanın da sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi gerekir. Zayıflamak için kişinin bütün besinlere ara vermesi ve aç kalması önerilmez. Böyle bir durumda kişi yetersiz beslendiği için çeşitli rahatsızlıklar söz konusu olabilir. En sağlıklı zayıflama yöntemi, her besinden vücudun ihtiyacı kadar tüketmek ve bunun dışında ek istekleri tüketmemek olacaktır. Her besinin kendine özgü farklı özellikleri bulunur. Bazıları protein açısından zenginken bazıları da kişinin vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar. Şekerin de meyvelerden alınması mümkündür. Dışarıdan yapay şeker alımları sağlıksızdır ve kilo yapar. Bu gibi yiyecekler arasında aynı zamanda metabolizmayı çalıştıran ve aynı zamanda da kişinin tokluk hissi yaşamasını sağlayan yiyecekler bulunur. Bu yiyeceklerin tüketilmesi formda kalmanızı sağlar, sağlıklı bir şekilde zayıflamanızın önünü açar. İnsanlar çoğu zaman tam olarak hangi besinin ne için faydalı olduğunu bilmezler. Bu nedenle yalnızca az yemelerine karşın neden zayıflayamadıklarını anlayamazlar. Umutsuzluğa kapılarak vazgeçerler. Bunun önüne geçebilmek adına sizler için tokluk hissi yaratacak besinleri ve atıştırmalık önerilerini derledik!

UZUN SAATLER TOK TUTACAK YİYECEK VE İÇECEK TARİFLERİ

1 bardak ılık suya yarım kestiğiniz limonu iyice sıkın. Ardından mevsim meyvelerinden şeftali, çilek vb. dilediğiniz bir meyveyi küp küp doğrayarak ekleyin. Tatlandırmak için bir çay kaşığı kadar bal ekleyin ve iyice karıştırdıktan sonra bekletmeden tüketin. Fazla tatlı tüketmek istemiyorsanız bal yerine tarçın ekleyerek de kan şekeriniz dengeleyebilirsiniz.

4 yemek kaşığı yulaf ezmesini blender kasesine koyun. Ardından üzerine 1 adet muzu doğrayın. Tatlandırmak için kakao tozu ya da bal kullanabilirsiniz. Tarçın tozu ekleyip üzerine de bir bardak süt ya da kefir ekleyip hepisini blenderdan geçirin. Bekletmeden tüketin.

Ana öğünlere ek olarak ara öğünlerle de tokluk hissi yaşayabilmeniz mümkündür. Ara öğünlerinizde üzüm kurusu, çiğ badem, ceviz ve fındık gibi besinleri tüketebilirsiniz. Hem sağlıklı bir şekilde fit olmanızı sağlar hem de uzun süre tokluk hissi yaşatarak sizleri mutlu eder.

Bütün bu tarif önerileri ara öğünlerinizde tüketebilir ya da diyet listesi kullanıyor iseniz size en uygun öğüne ekleyebilirsiniz. Bazen bir kahvaltı yerine geçebilecek yulaflı tarifi deneyebilir bazen de akşam yemeği yerine soğuk bir içecek ile midenizi yatıştırmayı tercih edebilirsiniz.

UZUN SÜRE TOK TUTACAK BESİN ÖNERİLERİ

  • Salata ve sağlıklı atıştırmalıklarınızı dereotu ve çörek otu ile tatlandırabilirsiniz. Dereotu ve çörek otunun iştah kapatma ve tok tutma gibi özellikleri vardır. Hem uzun süre tokluk hissi yaşamanıza hem de sağlıklı beslenmenize yardımcı olur.
  • Su tüketimi de doğru zamanda gerçekleştirildiğinde tokluk hissi yaratır. Suyu, yemek arasında ya da yemek sonrasında değil yemeğe başlamadan önce tüketin. Bu sizin tok hissetmenize ve daha az yemenize neden olur. Su tüketimini yalnızca yemeklerle değil günlük hayatınızda sürekli olarak gerçekleştirmeniz gerekir. Su tüketmek vücudunuzun genel dengesini sağlar.
  • Karabuğday çok bilinmeyen ama tokluk hissini oluşturma konusunda oldukça başarılı bir besindir. Vücudunuzun karbonhidratı yeteri derecede aldığını düşünmesine ve dolayısı ile de tok hissetmenize sebep olur. Çorbalarınızı karabuğday ile yaparak ekmek tüketmeden tok bir şekilde sofradan kalkmanız mümkündür.
  • Kahvaltıda yulaf tüketmek uzun saatler tok hissetmenizi sağlayacak bir diğer besin önerisidir. Yulafı tek başına tüketmek biraz tatsızdır. Dilerseniz yoğurt gibi sağlıklı besinler ile birlikte bir karışım haline getirerek yulafın zenginliklerinden faydalanabilirsiniz. Saf olarak tüketmek isterseniz haşlayabilir ya da yulaf çorbası halinde öğün başlangıç yemeği olarak da tercih edebilirsiniz.
  • Bezelye, yüksek oranda protein ve lif içerir. Bu da onun uzun süre tokluk hissi yaratacağı anlamına gelir. İsteğinize göre sade ya da tavuklu olarak hazırlayacağınız bezelyeyi bir öğünde tükettiğiniz takdirde uzun saatler başka bir yiyeceğe gereksinim duymayacaksınız. Dilerseniz bütün sebzeleri bezelye ile karıştırarak oluşturacağınız ana yemekle günlük sebze ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
  • Balık, tavuk ve ete göre çok daha doyurucu bir protein kaynağıdır. Öğlen yemeklerinizde ton balıklı salata tüketerek daha az yiyip çok daha tok bir öğün gerçekleştirmeniz sağlanabilir. Dilerseniz balığı salata olmadan, zeytinyağı ile ızgarada pişirerek de tüketebilirsiniz.
  • Yumurta herkes tarafından tok tutma özellikleri ile bilinir. Sabah kahvaltılarınızda bir haşlanmış yumurta ile bile saatlerce tok hissedebilirsiniz. Öğlen yemeğine kadar başka bir yiyecek tüketmenize gerek kalmaz. Üzerine çeşitli baharatlar ekleyerek farklı lezzetler de elde edebilirsiniz.
  • Ceviz hem sağlıklı hem de tok tutan bir ara öğün tercihi olabilir. Bütün ana öğünlerinizi tok tutan besinlerle geçirmenize rağmen yine de aralarda açlık hissediyorsanız birkaç tane ceviz tüketmek açlığınızı büyük oranda yatıştırır.
  • Patates de tok tutması ile bilinen diğer yiyecek türlerinden biridir. Patates ile yapılabilecek birçok tarif bulunur. Sağlıksız olması nedeni ile kızartması önerilmez. Bunun dışında isterseniz haşlayıp püre haline getirerek isterseniz sebze yemeklerinize dahil ederek tüketebilirsiniz. Az miktarda patates tüketimi dahi açlık hissini oldukça azaltacaktır.
  • Meyvelerden de tokluk hissi yaratanlar vardır. Elma ve muz en bilinenleridir. Muzu tek başına ya da soğuk meyveli smoothie halinde tüketebilirsiniz. Elmanın suyunu sıkarak ya da meyve salatası yaparak daha tatlı bir lezzet elde edebilirsiniz.
  • Bu önerilere ihtiyaç duydu iseniz mutlaka bir diyet programı hazırlamak istiyorsunuzdur. Kalkıp işe koyulmanızın tam vakti. Sizler için sıraladığımız bütün bu besinleri her bir öğünde listenize yerleştirebilirsiniz. Her gün ne yemek yapacağınızı planlayarak yemek pişirme stresine de girmekten kurtulmuş olursunuz. Alışverişlerinizi yaparken bu besinleri edinmeye dikkat ederseniz daha planlı ve istikrarlı bir şekilde devam edebilirsiniz. Bir süre sonra gerçekten tokluk hissinizin arttığını ve buna bağlı olarak zayıfladığınızı kendi gözlerinizle göreceksiniz ve muhteşem değişiminize inanamayacaksınız! Bütün bu önerileri düzenli bir şekilde yapmanız gerektiğini de unutmayınız.